Olivy

Řecké olivy, stejně jako řecký olivový olej, jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších a jsou známy po celém světě. Na Krétě, která má pro pěstování oliv jedny z nejlepších podmínek v Řecku, roste celkem kolem 30 milionů olivovníků. V podstatě každá rodina zde vlastní své olivovníky, které jsou předávány z generace na generaci a zajišťují tak olej pro celou rodinu. Olivy, ať už pro výrobu olivového oleje, či pro přímou konzumaci, jsou sbírány ručně a k dalším zpracování jsou vybírány jen ty nejkvalitnější.

Na Krétě se pěstuje několik odrůd olivových stromů, ty se od sebe liší primárně tvarem, velikostí a aromatem oliv, nikoliv jejich barvou. Neexistují tedy olivovníky, které by plodily olivy zelené nebo černé. Barva oliv je závislá pouze na fázi zralosti, ve které jsou olivy sklizeny. Nejčastěji pěstovanou odrůdou na Krétě je Olea Europaea, var. Mastoides (Koroneiki). Tato roste i v méně příznivých podmínkách a v nadmořské výšce až do 500 m n.m.. Její plody jsou malé, ale úroda je stabilní a může tvořit až  150 kg oliv z jednoho stromu. 

Kromě Kréty, patří mezi "olivové velmoci" také ostrov Korfu nebo oblast Kalamata na Peloponésu. Vyhlášené jsou také sušené olivy z ostrova Thassos. 

 

Co jste možná o olivách nevěděli...

- Jsou nenahraditelným zdrojem antioxidantů

- Obsahují mnoho vitamínů, např. A, B, E, ale taky prvků jako kalcium, zinek, draslík, železo nebo jód, které jsou důležité pro imunitu

- Látky obsažené v olivách chrání před kardiovaskulárními chorobami a snižují hladinu cholesterolu

- Působí pozitivně na trávící ústrojí díky obsahu vlákniny. Jsou velmi dobře stravitelné.

- 100gr oliv = jen 150kalorií, čili si je můžete dopřát i během redukční diety

- Olivy obsahují tzv. zdravé (nenasycené) tuky.