Kuře na šalvěji

Bylinky tvoří od nepaměti důležitou součást řecké kuchyně. Řekové milují oregano, tymián, bobkový list, bazalku a ani šalvěj není výjimkou. Šalvěji svědčí slunečný a kamenitý terén, proto pokrývá bujně celé plochy v jižním Řecku a na Peloponésu a ostrovech. V antickém období se věřilo, že šalvěj je všelékem na širokou řadu nemocí. Důkazem toho jsou zápisy Hippokrata, Disokourida a Galena. Určitě jste někdy pili skvělý šalvějový čaj, který je nejen lahodný, ale má léčivé účinky a skvěle bojuje s nachlazením. Nicméně šalvěj je výborná také na ryby a úžasně doprovází kuřecí maso. Jelikož je to bylinka aromatická, nesmí se to s ní přehnat. Vyzkoušejte následující řecký recept a vychutnejte si kuře trochu jinak.

 

1 středně velké kuře

1 velká, nadrobno nakrájená červená cibule

½ hrníčku extra panenského olivového oleje

½ hrníčku bílého vína Enotria z Kréty

Šťáva z 1 citronu

Několik lístků BIO šalvěje od Adam Herbs

Kuřecí vývar

Mořská sůl Batavia

Kuře umyjeme a naporcujeme na kusy. Kdo ji nemá rád, může odstranit kůži. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku a ihned přidáme kousky kuřete a společně opékáme, až maso získá hezkou barvu. V tuto chvíli přilijeme bílé víno a necháme odpařit alkohol. Osolíme, přidáme vodu nebo v ideálním případě kuřecí vývar a zhruba hodinu vaříme. Potom přidáme šalvěj a citronovou šťávu a necháme společně ještě 5-8 minut povařit. Kdo má rád pikantní, může přidat chilli papričku. Doporučujeme podávat s bramborami pečenými v troubě. A ze zbylé šalvěje si udělejte čaj :-)

Podívejte se také na ostatní bylinky a čaje Adam Herbs v naší nabídce. Jsou v BIO kvalitě a využijete je jak do pokrmů, tak jako čaj v chladných zimních měsících.