Sýrové orgie v Greek marketu

Přijďte k nám ochutnat skvělé řecké sýry! 

Sýr je jednou z nejoblíbenějších potravin v Řecku, na rozdíl od mléka, které zde v dospělém věku není příliš preferováno. Řecké sýry mají vynikající kvalitu, které jsou vyráběny převážně z ovčího a kozího mléka – kravské mléko k výrobě sýrů například na Krétě není vůbec používáno. Krétské sýry byly známy již v dobách antiky, kdy byly dokonce exportovány. Kozy a ovce jsou zde chovány tradičním způsobem ve volné přírodě, živí se divokými bylinami a zeleninou, které rostou na ostrově. Podobně tomu je i v jiných oblastech Řecka. V Greek marketu nyní najdete ty nejlepší sýry z různých částí Řecka - z pevninské Arty, ležící kousek od Lefkady, z ostrovů Chios a Lesbos na severo-východě Řecka, z Kréty a také z Kypru.

MasteloMASTELO – delikátní kozí sýr z ostrova Chios. Kdo říkáte, že kozí sýr nejíte, zkuste Mastelo! Delikátní, jemný sýr s mléčnou chutí, která se úžasně rozvine zejména při grilování, ale vychutnáte si jej i jen tak s pečivem nebo samotný. Je vyráběn z pasterizovaného mléka od koz, které se volně pasou v úžasné přírodě ostrova Chios a spásají divoce rostoucí byliny, což se promítá do jedinečné chuti tohoto sýra. Je skvělý na sendviče, do toastů nebo k řeckým vínům.

Kefalotyri_ArtasKEFALOTIRI - sýr se vyrábí již po staletí, ten pravý je z mléka ovčího s příměsí kozího, někdy se můžete setkat s variantou z mléka kravského. Má pikantní, silnou a slanou chuť. U nás koupíte Kefalotyri z Arty, z ovčího a kozího mléka. Je perfektní na strouhání na těstovinové pokrmy.

Kefalograviera_artasKEFALOGRAVIERA -  tvrdý sýr vyráběn tradičně z ovčího mléka nebo také v kombinaci s mlékem kozím. Sýr má bohaté aroma, je trochu měkčí nez kefalotyri a je velmi často používán na řecké saganaki, kdy se nakrájí na trojúhelníky, obalí moukou a lehce osmaží. Zároveň je skvělý na strouhání například na těstoviny. Vyzkoušejte naši Kefalogravieru z Arty na řecké pevnině.

Graviera_rethymnouGRAVIERA – velmi chutný sýr se zvláště příjemnou bohatou, nasládlou, máslovou, lehce slanou chutí. Je vyráběn z ovčího mléka nebo i v kombinaci s mlékem kozím. Délka jeho zrání určuje intenzitu chuti, většinou zraje 3-6 měsíců. Doporučujeme k vínům, ideálně s paprikovým dippem nebo fíkovým chutney. Nejlepší Graviera pochází z ostrova Kréta, říká se jí proto Graviera Kritis a je z kozího a ovčího mléka. V naší nabídce najdete Gravieru z Rethymnou. Hodí se k vínům a můžete jej zkusit s naším cibulovým či fíkovým chutney.

Feta_mytilini_400FETA – tradiční sýr, dnes již celosvětově známý a oblíbený. Správná feta by měla být vyrobena z kozího a ovčího mléka, což poznáte na její nezaměnitelné chuti. Je nedílnou součástí řeckého salátu a mnoha dalších receptů. My ji milujeme také zapečenou v troubě s paprikou, rajčátky a oreganem. Koupit si u nás můžete skvělou fetu Mytilinis z ostrova Lesbos, buď 200gr vakuové balení nebo 400gr ve vaničce v nálevu.

ChallumiCHALLOUMI - polotvrdý sýr vyráběný z kravského, ovčího a kozího mléka, který pochází z Kypru. Dochucen je mátovými lístky. Má lehce slanou chuť, a protože se při tepelné úpravě neroztéká, je používán zejména na grilování. V zimních měsících, kdy se už grilovat nedá, doporučujeme úpravu saganaki, tj. opéct sýr v olivovém oleji a dochutit citronovou šťávou a pepřem. Kypřané zkonzumují cca 8 kg sýra Halloumi na osobu ročně. U nás najdete originál kyperske Challoumi Aphrodite balené vakuově cca po 250gr.

GalomizithraGALOMIZITHRA – v překladu „mléčná Mizithra“. Jedná se o velmi jednoduchou formu sýra, kdy dojde k přirozenému zkysnutí mléka a následně vznikne sýr. Sýr je to velmi jemný, s lehce nakyslou chutí. Nejlépe chutná na čerstvý chléb nebo řecký suchar dakos s nasekanými rajčátky. Tradičně je produkován na Krétě. My máme Galomizithru z krétské Chanie.

MetsovoneMETSOVONE – už podle názvu je zřejmé, že tento sýr je produkován v oblasti Metsovo poblíž pevninského města Ioanina, což je v řeckém regionu Epirus. Většinou je vyráběn z kravského mléka s malou příměsí ovčího či kozího mléka. Jedná se o lahodný polotvrdý uzený sýr skvělý k vínu. Metsovone se vyrábí v cca 1,5 kg "šiškách" a poté se celý udí. Stavte se u nás v krámku a my Vám kousek ukrojíme :-)