Zapečená cizrna s rajčátky a lilkem

Vaříme sice řecky, ale naše jídlo chutná i těm, kdo v Řecku nikdy nebyli nebo řecké kuchyni nutně neholdují. Řecká kuchyně je totiž lehká, plná zeleniny, luštěnin, kvalitních sýrů a bylinek a mnoho z řeckých pokrmů proto vyhledávají i vegetariáni a vegani. Dnes pro Vás máme jednoduchý recept, který skvěle chutná jako vegetariánské jídlo nebo i jako příloha ke grilovanému masu.

 

Zapečená cizrna s rajčaty a lilky

Ingredience:

1/2kg uvařené cizrny (al dente) my používáme řeckou z oblasti Gravena

400gr rajčat z konzervy nebo rajčata čerstvá bez slupek a semínek

2 mrkve

1 lilek

petrželová nať

2-3 stroužky česneku

1 červená cibule

2 ks bobkového listu

pár lístků šalvěje (může být i sušená)

olivový olej

sůl

pepř

 

Cizrnu namočíme přes noc a uvaříme ve vodě bez soli tak, aby byla uvařená, ale pevná – aby se nám při dalším pečení nerozvařila.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a mrkev a necháme zesklovatět. Poté přidáme česnek a rychle zlehka opečeme, aby nezhořknul. Přidáme rajčata a povaříme 5-10minut.  Přimícháme uvařenou cizrnu, nasekanou listovou petrželku, bobkový list a šalvěj a vše ochutíme solí a pepřem. Směs dáme do keramické zapékací mísy a pečeme na 180st asi 30minut.

Lilek nakrájíme na kolečka, lehce jej posolíme a necháme jej 10 min odstát, aby pustil vodu. Potom jej na pánvi osmažíme. Kolečka osmaženého lilku položíme nahoru na směs cizrny a rajčat a pečeme společně ještě 15 minut.

Výborné, lehké a zdravé veganské jídlo. Kali orexi!

 

zapecena_cizrna