Fasolada - řecká fazolová polévka

Řekové, a Kréťané zvláště, konzumací luštěnin předčí nás středoevropany cca 15x a Američany dokonce 30x. Luštěniny jsou cenným zdrojem vlákniny i bílkovin a nesmí chybět na žádném řeckém stole. My si v těchto chladných zimních dnech často dopřáváme zdravou řeckou polévku z BIO fazolí. Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny, které v zimě všichni tak potřebujeme.

 

Co budete potřebovat:

 

- řecké BIO fazole 500gr

- 3 mrkve

- 2 červené cibule

- 3 stonky řapíkatého celeru

- rajčata zbavená slupek a jadérek nebo teď v zimě klidně sterilovaná cca 500gr

- extra panenský olivový olej 1dcl

- mořskou sůl

- pepř

- 1 feferonka dle chuti.

 

Fazole si namočíme večer předem a poté je vaříme zhruba 45 minut.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm pokrájenou cibulku, řapíkatý celer a mrkev nakrájenou na kolečka. Opékáme pár minut, aby zelenina změkla. Poté přidáme rajčata, nakrájenou feferonku (nemusí být) a předvařené fazole.

Krátce povaříme, aby se chutě prolnuly a servírujeme.

 

fasolada