Karob - černé zlato

Ti, kdo mají alergii na kakao nebo na kravské mléko a nemohou si tudíž dopřát čokoládu, znají karob velmi dobře. Carob na stromePoužívá se totiž jako náhrada kakaa pro svou kakaovou barvu a chuť. Karobový prášek je vyráběn z lusků stromu Ceratonia Siliqua, který mnozí obdivujeme při našich letních dovolených Řecku a říkáme mu jednoduše svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že karob si s oblibou dopřával svatý Jan) nebo taky rohovník. V Řecku je karob součástí jídelníčku od nepaměti, znali ho i staří Egypťané. Ve Středomoří je kultivován po více než 4.000 let. Kromě karobového sirupu je používána hojně i karobová mouka. Pro mnohé rodiny v Řecku je karob stále základním zdrojem obživy. Lusky se musí sklidit na přelomu srpna a září, dříve než přijdou první deště. Ze stromů se setřásají do plachet pomocí dlouhých holí. Pak se nechají  na 1-2 dny proschnout na sluníčku. Τερατσόμελο (teratsomelo) čili karobový sirup se vyrábí tak, že se lusky rozemelou a zalijí vodou, kde se hodiny luhují. Poté je hmota přecezena a vařením redukována na požadovanou hustotu a chuť. Je to trošku alchymie, protože pokud by byl sirup vařen delší či kratší dobu, nebo by lusky nebyly namočeny po správný čas, bude to mít obrovský vliv na chuť, ale také na nutriční hodnoty a trvanlivost karobového sirupu.

Carob detail

Karob je velmi bohatý na minerály jako jsou hořčík, železo, vápník, nikl a fosfor, barium, meď, nikl, potassium manganese a vitamíny A, B, B2, B3 a D. Obsahuje VÍCE VÁPNÍKU NEŽ MLÉKO, a to cca 350mg na 100g (u mléka je to pro srovnání 120-130mg na 100ml). Karob obsahuje také stejné množství vitamínu B1 jako třeba jahody nebo chřest a stejné množství niacinu jako fazole, čočka nebohrášek. Vitamínu A má více než lilek, chřest nebo řepa.  Je také cenným přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, valinu a prolinu) a vlákniny. Na rozdíl od kakaa neobsahuje žádný kofein a zejména pak žádné alergizující látky. Co se nutričních hodnot týče, kakao je podstatně tučnější než karob a obsahuje až 23% tuku, zatímco karob jen 7%. Karob ma na oplátku zase 48% sacharidů a kakao jen 5%. Karob tudíž není nutné uměle přislazovat. Navíc obsahuje až 8% bílkovin a spoustu vlákniny. Co se kalorické hodnoty týče, díky nižšímu podílu tuků je cca na třetině kalorií, které obsahuje kakao. Zdá se tedy, že karob si jednoznačně zaslouží místo mezi SUPER FOOD, jak se dnes s oblibou používá. 

A k čemu že je ten karob vůbec dobrý? Nemáte alergii na kakao a ptáte se, proč karob vůbec jíst? Karobový sirup je lehce stravitelný a má blahodárný účinek na zažívání, působí proti zácpě a jiným obtížím. Snižuje cholesterol. Díky svému obsahu vápníku a fosforu bojuje proti osteoporóze. Neobsahuje kofein a díky tomu si jej mohou dopřát i lidé s vysokým krevním tlakem. Karob obsahuje kyselinu gallickou a má analgetické, antibakteriální a antivirotické účinky. Můžete jej použít i proti kašli, při chřipce a nachlazení protože je skvělým přírodním antioxidantem a svým vysokým obsahem železa vám pomůže proti chudokrevnosti. Aktuálně probíhají také výzkumy v Barceloně na Universitě Algarve, kde se profesorka Anabela Romano zabývá potenciální přínosem karobu v boji s rakovinou. No a hlavní důvod, proč si karobové výrobky dopřát, je ten, že karob zkrátka a dobře skvěle chutná :-)

Carob Mellona produktyMy v Greek Marketu vám přinášíme karobový sirup Mellona z Kypru ve standardní i BIO kvalitě. Má sladkou, čokoládovou chuť a je nabitý vitamíny a minerály. Doporučujeme jej třeba s mlékem namísto horké čokolády, na doslazení dezertů, na dochucení bílého řeckého jogurtu - k tomu pár vlašských ořechů nebo fíků a zdravá snídaně či svačina je hotová. Samozřejmě sirup můžete konzumovat i jen tak každý den jako panáka na zdraví :-) V našem e-shopu najdete i další řadu dobrot s karobem, ať už sušenky nebo raw med s karobem, ale karob má své uplatnění také v kosmetice, protože rozemleté karobové lusky mají skvělé exfoliační účinky a používají se tudíž jako součást peelingu

Všechny produkty s karobem