Zapečená cizrna s rajčátky a lilkem

Vaříme sice řecky, ale naše jídlo chutná i těm, kdo v Řecku nikdy nebyli nebo řecké kuchyni nutně neholdují. Řecká kuchyně je totiž lehká, plná zeleniny, luštěnin, kvalitních sýrů a bylinek a mnoho z řeckých pokrmů proto vyhledávají i vegetariáni a vegani. Dnes pro Vás máme jednoduchý recept, který skvěle chutná jako vegetariánské jídlo nebo i jako příloha ke grilovanému masu.

 

Zapečená cizrna s rajčaty a lilky

Ingredience:

1/2kg uvařené cizrny (al dente) my používáme řeckou :-)

400g rajčat z konzervy nebo rajčata čerstvá bez slupek a semínek

2 mrkve

1 lilek

petrželová nať

2-3 stroužky česneku

1 červená cibule

2 ks bobkového listu

pár lístků šalvěje (může být i sušená)

olivový olej

sůl

pepř

 

Cizrnu namočíme přes noc a uvaříme ve vodě bez soli tak, aby byla uvařená, ale pevná – aby se nám při dalším pečení nerozvařila.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a mrkev a necháme zesklovatět. Poté přidáme česnek a rychle zlehka opečeme, aby nezhořknul. Přidáme rajčata a povaříme 5-10minut.  Přimícháme uvařenou cizrnu, nasekanou listovou petrželku, bobkový list a šalvěj a vše ochutíme solí a pepřem. Směs dáme do keramické zapékací mísy a pečeme na 180st asi 30minut.

Lilek nakrájíme na kolečka, lehce jej posolíme a necháme jej 10 min odstát, aby pustil vodu. Potom jej na pánvi osmažíme. Kolečka osmaženého lilku položíme nahoru na směs cizrny a rajčat a pečeme společně ještě 15 minut.

Výborné, lehké a zdravé veganské jídlo. Kali orexi!

 

zapecena_cizrna

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení