"Kukuvaja" (Κουκουβαγια)

V těchto teplých dnech si vetšina z nás dopřává k jídlu něco lehkého. V srpnu zrají rajčata a tak se přímo nabízí připravit si z nich osvěžující letní pokrm. Ti, co byli někdy na Krétě, dobře znají DAKOS, řecký dvakrát pečený chléb z ječmene. V podstatě se jedná o suchary, které jsou na Krétě přidávány mimo jiné do řeckého salátu. My vám dnes ale ukážeme, jak si z nich můžete připravit skvělý předkrm, lehký oběd či svačinku s názvem "kukuvaja" (κουκουβαγια). Nebude vám to trvat déle než 10 minut :-) Kréťané používají buď fetu nebo měkký sýr mizitra, který obsahuje hodně vody a málo tuku a nejvíce se asi podobá bryndze. Všechny ingredience najdete v našem obchodě, jen rajčata si utrhněte doma na zahrádce nebo se zastavte u vašeho zelináře. 

 

- dakos

- na malé kostičky nakrájená rajčata

- panenský olivový olej

- mořská sůl

- oregano

- sýr feta (nebo mizitra)

- černé olivy

 

Suchary lehce pokapeme vodou, aby trošku změkly. Rajčata nasekáme na malé kostičky, lehce osolíme a promícháme s olivovým olejem. Na každý suchar dáme hromádku rajčatové směsi, poté malé množství rozdrobené fety, posypeme špetkou oregana a úplně nahoru umístíme jednu olivu. Dobrou chuť - kali orexi! 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení