Chios - ostrov mastichy a mandarinek

P8044133Chios patří mezi naše nejoblíbenější řecké ostrovy. Troufneme si říct, že my jsme byli kdysi před spoustou let možná jedněmi z prvních Čechů na Chiosu a milujeme ho dodnes. Tradiční, klidný ostrov vonící mastichou, mandarinkami a borovicemi, zvláště na severu plný opuštěných pláží. Zároveň ostrov s malebnými městečky s typickou architekturou a všudypřítomnými sušícími se rajčátky, která visí na každém balkoně.

Asi nikdy nezapomeneme naši první cestu na skútru po jižní části ostrova: modré nebe, černá asfaltka, zelené stromy kolem a pod nimi bílé kruhy… jako z obrázku. Později jsme se dozvěděli, že ony stromy se jmenují řečík lentišek a ačkoliv rostou i jinde ve středomoří, jen zde na jihu Chiosu má jejich pryskyřice zvaná masticha tak blahodárné účinky a je proto již od nepaměti velmi ceněná. I to byl důvod, proč se v roce 1822 Turci, kteří do té doby ovládali Chios, tohoto bohatého ostrova nechtěli vzdát a při pokusu Řeků o revoluci vyvraždili a odvlekli do zajetí většinu obyvatel Chiosu (ze 120.000 obyvatel přežily na ostrově pouhé 2.000 lidí). Masticha je tak i navždy nedílně spojená s pohnutou historií ostrova a jeho obyvatel.

Ale zpět k tomuto přírodnímu zázraku. Používá se do léčiv, do kosmetiky, likérů, najdete ji ve sladkostech, ale jako lék se dá konzumovat i jen tak. Prospívá zažívání, pomáhá v boji proti cukrovce a zvýšenému cholesterolu. Je velmi prospěšná také na dásně a ústní dutinu. A ty bílé kruhy pod stromy? To je prášek, do kterého padají „slzy“ pryskyřice a ze kterého se pak sbírají a pracně ručně kousek po kousku čistí a dále zpracovávají, samozřejmě zásadně ručně a bez chemie.

IMG_5352Chios má ale i jiné speciality, již od roku 1742 se zde pěstují v úrodné nížině Kambos vyhlášené mandarinky, které byly dokonce vyváženy do Evropy, Asie a Indie a  chioské mandarinky tak dosáhly světového věhlasu. Před 10 lety zde firma Citrus vytvořila krásné místo, kde nakoupíte úžasné mandarinkové produkty, nasajete atmosféru a můžete také navštívit muzeum, kde se o mandarinkách dozvíte vše. Celý areál je památkově chráněn a mimo jiné si tu prohlédnete i zachovalý zavlažovací systém. Návštěvu vřele doporučujeme a místní mandarinkové delikatesy také. My jsme závislí na mandarinkovém dresingu s karobem, kterým pravidelně dochucujeme saláty a na mandarinkové hořčici s lanýži, ale výborná je i naložená mandarinková kůra nebo pravý marcipán s mandarinkou.

Když už tak vzpomínáme na Chios, nelze vynechat místní úžasný kozí sýr Mastelo, ručně vyráběný a lahodný. V létě jsme u nás v Greek Marketu často grilovali Mastelo kravský, ten je nejlepší s fíkovým chutney nebo jen tak přelitý domácím ladolemono (řecká zálivka z olivového oleje a čerstvého citronu) a posypaný čerstvým tymiánem. My u nás prodáváme dokonce i uzenou variantu. Kdo se chcete dozvědět více o Mastelu, koukněte na náš blog.

Když nad tím tak přemýšlím, Chios je nejen krásný ostrov s úžasnými, často ještě opuštěnými P8044180plážemi, kde můžete navštívit romantická městečka jako jsou Pyrgi nebo Mesta a kde na rozdíl od mnoha jiných rušných řeckých ostrovů zažijete tu pravou řeckou pohodu. Je to vlastně ostrov pro gurmenty! :-)

Jestli jste teď dostali chuť na nějakou dobrotu z Chiosu, tak věřte, že je do ČR dovážíme exkluzivně do našeho obchůdku na Novodvorské 33 v Praze. Rádi vám poradíme, dáme ochutnat a zavzpomínáme s vámi na léto v Řecku. V našem bistru vám uděláme i výborné eliniko, třeba i s mastichou! :-)