Masticha z řeckého ostrova Chios - přírodní zázrak

Masticha je přírodní bělavá průhledná až poloprůhledná pryskyřice, má nepravidelný kulatý tvar s bílým nebo slonovinovým odstínem. Má jedinečnou chuť a výraznou vůni, která je pro tento produkt charakteristická. Tento přírodní produkt je získáván ze stálezeleného keře řečíku lentišku (Pistacia Lentiscus) na jediném místě na světě na jihu řeckého ostrova Chios. Dospělé výšky dorůstá po 40 až 50 letech a žije přibližně 100 let. Mezi 5. až 6. rokem vytváří pryskyřici a po 15. roce produkuje 60 až 400 gramů matichy za rok. I když tento keř roste i jinde v Řecku a středomoří, níkde nemá takové jedinečné účinky. Podle některých teorií je to kvůli mírnému klimatu a mikroklimatu regionu, ale také podmořským sopkám a vápenité půdě. V minulosti bylo mnoho pokusů pěstování mastichového keře v jiných částech Řecka i v zahraničí, ale bez úspěchu. Masticha je dostupná ve třech kategoriích podle velikosti zrna: tenká - velikost zrna 3 - 6 mm, střední - velikost zrna 6 - 10 mm a tlustá - velikost zrna od 10 mm

Je široce používán v lékařství, při výrobě doplňků stravy, výrobě kosmetických a ošetřovacích prostředků, v parfumerii, aromaterapii, likérů, při vaření a pečení nebo i při výrobě nátěrových hmot a laků. Výzkumy a klinické studie provedené řeckými i zahraničními vědci ukázaly, že masticha má ve skutečnosti jedinečné vlastnosti. Je tradičně používána jako prostředek pro zmírnění žaludečních potíží. V současné době výzkumy dokazují, že masticha významně potlačuje helikobacter pylori, což vysvětluje její terapeutický účinek u pacientů trpících peptickým vředem. Bylo také prokázáno, že masticha má silný antimikrobiální a antibakteriální účinek, má příznivý účinek proti diabetes mellitus a cholesterolu. Masticha také významně přispívá k ústní hygieně a současně poskytuje svěžest a jedinečnou chuť.

Příprava mastichového stromu a sbírání mastichy je velmi náročná práce, která začíná v červnu čištěním půdy od lentišku. Po důkladném vyčištění půdy se zem pokryje speciální bílou prosetou zeminou. Poté začíná "kentima", to jsou drobné řezy 10-15 mm v kmenu stromu jednou týdně po dobu 6-8 týdnů. Počet řezů se pohybuje od 20 do 100 v závislosti na věku a velikosti stromu. Masticha pomalu začíná vytékat ze zářezů, vypadá to jako slzy. Většina z nich padá na bílou půdu a po dobu 15-30 dní tuhne v závislosti na povětrnostních podmínkách. Poté začne nejprve sbírka tlusté mastichy (velké kousky), v ranních hodinách v polovině srpna a tenké mastichy na začátku září.  Čištění pryskyřice začíná v říjnu až listopadu Jedná se o obtížný, časově náročný a specializovaný proces, který se provádí ručně po jednotlivých kusech, dokud pryskyřice nedosáhne své konečné formy bílých krystalek.

Použití mastichy je poměrně jednoduché. Krystalky lze jednoduše zapít a nechat působit v žaludku. Pokud Vám nevadí chuť pryskyřice, tak můžete krystalky žvýkat, tvrdé krystalky v ústech změknou zpět do konzistence pryskyřice. Takto necháte mastichu postupným žvýkáním v ústech rozpustit. Mastichou se nepředávkujete, takže kdykoliv budete mít chuť či potřebu při žaludečních potížích, tak si dejte jeden či více kousků mastichy a nechte ji působit. Časem každý přijde na množství a frekvenci konzumace mastichy, která bude jeho tělu nejlépe vyhovovat.

 

Podívejte se na potraviny s mastichou, které najdete v našem obchodě a na kosmetiku