Goji berry - super potravina

Goji berry s jablkem a skorici GreekMarketCO JE GOJI BERRY?

Možná jste už slyšeli o bobulkách goji a jejich přínosu pro lidské zdraví, ale nevíte, co byste s nimi měli dělat? Tak si přečtěte tento článek a objevte jejich přednosti. Historie goji jako léčivé rostliny má kořeny ve staré Číně, kde se bobule goji začaly používat k léčbě onemocnění očí, jater a ledvin. Mají sladkou lehce nakyslou chuť a často se prodávají sušené jako rozinky. Pokud byste chtěli do svého jídelníčku přidat více výživy, čtěte dál a rozhodněte se, zda jsou bobulky goji pro vás to pravé.

Goji je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, obsahuje například vitamín C, železo, vitamín A, vlákninu, zinek a antioxidanty. Obsahuje také všech 8 esenciálních aminokyselin. Necelých 100g goji pokryje téměř 10 procent Vaší denní dávky proteinu a to je u ovoce překvapivé množství bílkovin. Cukry v bobulích goji jsou složité sacharidy a to znamená, že hladina cukru v krvi se bude zvyšovat pomalu, čímž se snižuje riziko cukrovky.

Než začnete jíst bobule goji.

Vždy se poraďte se svým lékařem před konzumací goji, bobulky mohou ovlivňovat některé léky, které v současné době užíváte. Neměli byste do svého jídelníčku 

Goji berry s rajcatovou omackou GreekMarket

přidávat bobule goji, pokud máte nízkou hladinu cukru v krvi, používáte přípravky na ředění krve, máte nízký nebo vysoký krevní tlak, při kojení nebo v těhotenství nebo při alergii na ovoce. 100g goji obsahuje více jak trojnásobek denního příjmu vitamínu A a je možné, že budete muset omezit jeho příjem, aby se snížilo riziko předávkování vitamínem A. 

Posiluje imunitní systém a ochranu proti chřipce

Vitamíny v plodech goji mohou podpořit imunitní systém a zvýšit ochranu proti chřipce. První testování v laboratořích ukázalo, že goji pomáhá zvyšovat účinnost očkování proti chřipce u starých myší. To je důležité, protože vakcína proti chřipce neposkytuje vždy dostatečnou ochranu proti viru. Studie také naznačují, že bobule goji mohou zabránit následným infekcím u starších dospělých osob, které dostali vakcínu proti chřipce. Nezapomeňte však, že bobule goji nejsou ochranou proti chřipce.

Goji berry s pomerancem GreekMarket

Potenciální pomoc při hubnutí 

Sladká chuť goji spolu s vysokým obsahem vlákniny Vám mohou pomoci stravovat se zdravěji. Přidejte je do Vašeho jídelníčku na svačinu třeba do jogurtu nebo do salátu. Jejich nutriční hodnota jako nízkokalorická a činí z nich perfektní náhradu za jiné sušené ovoce s vyšším obsahem cukru. Cca 30 gramová porce goji má pouze 23 kalorií.

Antioxidanty pro oči a pokožku 

Studie také prokázaly vysokou hladinu antioxidantů v plodech goji, zejména zeaxantinu, který dává goji bobulím (také šafránu nebo paprikám) jejich jasnou barvu. Antioxidanty chrání buňky před rozkladem, jsou-li vystaveny okolním vlivům jako je kouř či záření. A co víc, potraviny se zdravou hladinou antioxidantů mají často vysoký obsah vlákniny a nízký obsah nezdravých tuků. Zeaxantin se koncentruje v očích a je významným antioxidantem.

Goji berry chutney s rib eye GreekMarketUdržuje hladinu cukru v krvi

Sladké bobule goji mohou být Vašim novým oblíbeným jídlem, pokud milujete sladké. Bobule mohou pomoci potenciálně snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit toleranci cukru, zmírnit inzulínovou rezistenci, zlepšit a obnovit buňky, které pomáhají produkovat inzulín. Poraďte se se svým lékařem dříve, než začnete přidávat bobule goji do vašeho jídelníčku, zejména pokud již máte nízkou hladinu cukru v krvi. Pokud je začnete jíst pravidelně, možná bude potřeba kontrolovat hladinu cukru v krvi častěji.

Je goji opravdu superfood?

Některé značky uvádějí goji jako superfood. Nedávná studie porovnávala výsledky účastníků, kteří konzumovali džus z džusu goji denně po dobu 14 dnů, s těmi, kteří tak neučinili. Lidé, kteří pili šťávu z goji, popisovali, že měli více energie a vyšší výkonnost při sportu, lépe se jim spalo, dokonce měli pocit lepšího vidění a celkově pociťovali větší klid a pohodu. Stejná skupina také vykázala výrazně lepší výsledky v případě únavy, stresu a trávení.

Jak tedy používat bobule goji?

Většina obchodů prodává sušené bobule goji v hotovém balení. Najdete ale i čerstvé. Používají se podobně jako rozinky nebo čerstvé plody. Zamíchejte je třeba na snídani do cereálií nebo do jogurtu, pijte jako šťávu nebo čaj. Bobule goji také skvěle chutnají vařené s vepřovým nebo krůtím masem a do vydatných jídel přidávají pikantní sladkost. Navíc jejich obsah vitamínu C pomůže Vašemu tělu vstřebat železo obsažené v mase. Jíst dvě nebo více porcí ovoce denně se obvykle doporučuje pro optimální přínos pro Vaše zdraví. Použití je široké a nebojte se experimentovat. Skvěle se hodí na jablečný koláč, k lívancům, pikantní chutney Vás ohromí, když si ho přidáte k oblíbenému hovězímu steaku.

Goji berry jablecny kolac GreekMarketNakupujte goji raději z renomovaného zdroje, i když bývají dražší. Je známo, že levnější značky obsahují siřičitany, které mohou u některých lidí vyvolat alergickou reakci. Bobule goji jsou obecně považovány za bezpečné pro většinu lidí. Ačkoli někteří lidé měli mírné zažívací potíže, když je poprvé začali jíst. To může být běžný vedlejší účinek. Pokud máte nějaké chronické zažívací nebo gastrointestinální potíže, zeptejte se svého lékaře před jejich konzumací.

Pokud hledáte do svého jídelníčku nové výživnéjídlo, může být dobrým zdrojem právě goji. Naplněné vysokým obsahem vitamínů a minerálů a významnou hodnotou bílkovin mohou přispět ke zlepšení Vašeho celkového zdravotního stavu. Navíc mohou poskytnout vítanou změnu oproti ostatním plodům ovoce, které pravidelně jíte.

Vyzkoušejte některý ze super produktů z BIO Goji vypěstovaného v Řecku z farmy GOJI SPIRIT. Nejlepší kvalita GOJI, jakou můžete sehnat.