Stifado je skvělé a přitom poměrně snadné jídlo a zachutná všem, kteří mají rádi měkké dušené maso :-)
Telecí (hovězí) stifado
600 gr telecího nebo hovězího masa (kližka)
600 gr drobné cibulky (šalotky)
červené víno Imiglikos
2 stroužky česneku
500 gr rajčatového pyré nebo rajčat zbavených slupek a zrníček pokrájených na kostičky
2-3 bobkové listy
kousek skořice
pepř
dle chuti kapka vinného octa
Malé cibulky oloupeme a celé je bez krájení osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Maso nakrájíme na kostky podobně, jako když vaříme guláš a přidáme jej k cibulkám společně s bobkovým listem. Potom přidáme rozmačkaný česnek a rychle osmahneme, aby česnek nezhořknul a zalijeme kvalitním červeným vínem (může být polosladké, stifado má mít lehce nasládlou chuť). Po chvíli přidáme rajčatové pyré, osolíme, opepříme, kápneme trošku vinného octa a vložíme kousek celé skořice. Maso vaříme cca 2 hodiny. Stifado je hotové, když je maso měkké a rozplývá se na jazyku a omáčka hustá.
Stifado si nejlépe vychutnáte s bílým pečivem, popř. pečenými bramborami či těstovinami. Výborně se k němu hodí sklenka dobrého řeckého červeného vína. Tak kali orexi!