Stifado

Stifado je skvělé a přitom poměrně snadné jídlo a zachutná všem, kteří mají rádi měkké dušené maso :-)

 

Telecí (hovězí) stifado

600 gr telecího nebo hovězího masa (kližka)

600 gr drobné cibulky (šalotky)

červené víno Imiglikos

olivový olej

2 stroužky česneku

500 gr rajčatového pyré nebo rajčat zbavených slupek a zrníček pokrájených na kostičky

2-3 bobkové listy

kousek skořice

mořská sůl

pepř

dle chuti kapka vinného octa

 

Malé cibulky oloupeme a celé je bez krájení osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Maso nakrájíme na kostky podobně, jako když vaříme guláš a přidáme jej k cibulkám společně s bobkovým listem. Potom přidáme rozmačkaný česnek a rychle osmahneme, aby česnek nezhořknul a zalijeme kvalitním červeným vínem (může být polosladké, stifado má mít lehce nasládlou chuť). Po chvíli přidáme rajčatové pyré, osolíme, opepříme, kápneme trošku vinného octa a vložíme kousek celé skořice. Maso vaříme cca 2 hodiny. Stifado je hotové, když je maso měkké a rozplývá se na jazyku a omáčka hustá.

Stifado si nejlépe vychutnáte s bílým pečivem, popř. pečenými bramborami či těstovinami. Výborně se k němu hodí sklenka dobrého řeckého červeného vína. Tak kali orexi!

 

stifado

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení