Sýrové orgie v Greek marketu

Přijďte k nám ochutnat skvělé řecké sýry! 

Sýr je jednou z nejoblíbenějších potravin v Řecku, na rozdíl od mléka, které zde v dospělém věku není příliš preferováno. Řecké sýry mají vynikající kvalitu, které jsou vyráběny převážně z ovčího a kozího mléka – kravské mléko k výrobě sýrů například na Krétě není vůbec používáno. Krétské sýry byly známy již v dobách antiky, kdy byly dokonce exportovány. Kozy a ovce jsou zde chovány tradičním způsobem ve volné přírodě, živí se divokými bylinami a zeleninou, které rostou na ostrově. Podobně tomu je i v jiných oblastech Řecka. V Greek marketu nyní najdete ty nejlepší sýry z různých částí Řecka - z pevninské Arty, ležící kousek od Lefkady, z ostrovů Chios a Lesbos na severo-východě Řecka, z Kréty a také z Kypru.

MasteloMASTELO – delikátní kozí sýr z ostrova Chios. Kdo říkáte, že kozí sýr nejíte, zkuste Mastelo! Delikátní, jemný sýr s mléčnou chutí, která se úžasně rozvine zejména při grilování, ale vychutnáte si jej i jen tak s pečivem nebo samotný. Je vyráběn z pasterizovaného mléka od koz, které se volně pasou v úžasné přírodě ostrova Chios a spásají divoce rostoucí byliny, což se promítá do jedinečné chuti tohoto sýra. Je skvělý na sendviče, do toastů nebo k řeckým vínům.

Kefalotyri_ArtasKEFALOTIRI - sýr se vyrábí již po staletí, ten pravý je z mléka ovčího s příměsí kozího, někdy se můžete setkat s variantou z mléka kravského. Má pikantní, silnou a slanou chuť. U nás koupíte Kefalotyri, z ovčího a kozího mléka. Je perfektní na strouhání na těstovinové pokrmy.

Kefalograviera_artasKEFALOGRAVIERA -  tvrdý sýr vyráběn tradičně z ovčího mléka nebo také v kombinaci s mlékem kozím. Sýr má bohaté aroma, je trochu měkčí nez kefalotyri a je velmi často používán na řecké saganaki, kdy se nakrájí na trojúhelníky, obalí moukou a lehce osmaží. Zároveň je skvělý na strouhání například na těstoviny. Vyzkoušejte naši Kefalogravieru z pevninského Řecka.

Graviera_rethymnouGRAVIERA – velmi chutný sýr se zvláště příjemnou bohatou, nasládlou, máslovou, lehce slanou chutí. Je vyráběn z ovčího mléka nebo i v kombinaci s mlékem kozím. Délka jeho zrání určuje intenzitu chuti, většinou zraje 3-6 měsíců. Doporučujeme k vínům, ideálně s paprikovým dippem nebo fíkovým chutney. Nejlepší Graviera pochází z ostrova Kréta, říká se jí proto Graviera Kritis a je z kozího a ovčího mléka. V naší nabídce najdete Gravieru z Rethymnou. Hodí se k vínům a můžete jej zkusit s naším cibulovým či fíkovým chutney.

Feta_mytilini_400FETA – tradiční sýr, dnes již celosvětově známý a oblíbený. Správná feta by měla být vyrobena z kozího a ovčího mléka, což poznáte na její nezaměnitelné chuti. Je nedílnou součástí řeckého salátu a mnoha dalších receptů. My ji milujeme také zapečenou v troubě s paprikou, rajčátky a oreganem. Koupit si u nás můžete skvělou fetu Mytilinis z ostrova Lesbos, buď 200gr vakuové balení nebo 400gr ve vaničce v nálevu.

ChallumiCHALLOUMI - polotvrdý sýr vyráběný z kravského, ovčího a kozího mléka, který pochází z Kypru. Dochucen je mátovými lístky. Má lehce slanou chuť, a protože se při tepelné úpravě neroztéká, je používán zejména na grilování. V zimních měsících, kdy se už grilovat nedá, doporučujeme úpravu saganaki, tj. opéct sýr v olivovém oleji a dochutit citronovou šťávou a pepřem. Kypřané zkonzumují cca 8 kg sýra Halloumi na osobu ročně. U nás najdete originál kyperske Challoumi Aphrodite balené vakuově cca po 250gr.

GalomizithraGALOMIZITHRA – v překladu „mléčná Mizithra“. Jedná se o velmi jednoduchou formu sýra, kdy dojde k přirozenému zkysnutí mléka a následně vznikne sýr. Sýr je to velmi jemný, s lehce nakyslou chutí. Nejlépe chutná na čerstvý chléb nebo řecký suchar dakos s nasekanými rajčátky. Tradičně je produkován na Krétě. My máme Galomizithru z krétské Chanie.

MetsovoneMETSOVONE – už podle názvu je zřejmé, že tento sýr je produkován v oblasti Metsovo poblíž pevninského města Ioanina, což je v řeckém regionu Epirus. Většinou je vyráběn z kravského mléka s malou příměsí ovčího či kozího mléka. Jedná se o lahodný polotvrdý uzený sýr skvělý k vínu. Metsovone se vyrábí v cca 1,5 kg "šiškách" a poté se celý udí. Stavte se u nás v krámku a my Vám kousek ukrojíme :-)

Nebo si vyberte své oblíbené sýry a my Vám je pošleme, více o dopravě chlazeného zboží najdete ZDE.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení