Vánoce v Řecku

Tak nám v neděli začal advent… taky už cítíte tu vůni svářeného vína a pečených kaštanů? A přemýšleli jste nad tím, jaké by to bylo prožít advent nebo snad Vánoce v pravoslavném Řecku? Pro pravoslavnou církev jsou totiž, stejně jako pro tu katolickou, Vánoce velmi důležité.

Vánoce tady ale netrvají pouze v oněch třech dnech, jako je tomu u nás, ale Řekové se na ně podle svých tradic připravují již od 15. listopadu, kdy začínají držet půst. Správně by se měli všichni pravoslavní věřící v tomto čtyřicetidenním období obejít bez mléčných výrobků a masa. Mohou však konzumovat ryby a plody moře, a to dle tradice až do 17. prosince, kdy přichází ještě striktnější půst. Během vánočních svátků pak není povoleno konzumovat ani víno a olej. Stejně jako my, i Řekové rádi zdobí v adventním období své domy světelnými řetězy. Vánoční stromeček se do Řecka dostal až v polovině 19. století. V domácnostech i v ulicích kromě jesliček naleznete různé loďky, které symbolizují spojení řeckého národa s mořem. Ostatně Athény bývaly významnou námořní velmocí. Kromě toho zde naleznete krásné červené „vánoční hvězdy“ čili poinsettie jako je tomu u nás. 

Tak jako u nás, i v Řecku je oslavován 6. prosince svatý Mikuláš, Agios Nikolaos. Ten je od nepaměti patronem a ochráncem námořníků. V tento den se ale nerozdávají dárky dětem a Mikuláš neobchází domácnosti. Vaří se koliva, což je směs obilovin a ovoce a ta je nakonec obětována, naházena do moře.

Období mezi 25. prosincem a 6. lednem se nazývá „Dvanáctidenní“. Děti na venkově chodí od domu k domu, jako tomu bývalo i u nás, zpívají „kalanda“, oslavné písně. Rodiny vaří kolivu pro sebe, pro domácí zvířata a dokonce pro zesnulé, kterým ji nosí na hřbitovy. Dle pověstí se to v tomto období jen hemží Kalikandzary, skřítky, kteří vylézají z podzemí a proto jsou po celých 12 dní zapalování proti nim svíčky. Takže nějakého bubáka na děti tady také používají :-)

Teprve na Nový rok se v Řecku podle tradic rozdávají dárky. I když čím dál více Řekové obdarovávají své blízké již 25. prosince ráno. Na Nový rok opět obchází domy za zpěvu koled. Také se hází granátovým jablkem o zem a pokud se zrníčka z jablka rozsypou po podlaze, je to znak toho, že se v příštím roce rodina, tedy zpravidla děti, rozběhnou do světa. Řekové v tento den slaví svátek Agia Vassilea a jedí takzvanou Vasilopitu, což je něco jako naše vánočka, do které hospodyňka zapeče minci. Kdo ji najde, toho čeká rok plný štěstí a blahobytu.

V pravoslavné církvi vrcholí svátky však až v den Kristova křtu, tj. 6. ledna. Na některým místech je v tento den každoročně posvěcována pitná voda. Původně v tento den začínal kalendářní rok. Stejně jako u nás, i v Řecku se schází na Vánoce celá rodina a neustále se něco pojídá, je přeci třeba dohnat půst. Několik dní před Vánocemi pečou hospodyňky vánoční chléb, tzv. Christopsomo, který je třeba nechat odležet. Hlavním chodem o Vánocích je pak vepřová roláda s brambory. 

U nás v Greek Marketu už také začal advent :-)