Domácí mousaka - tradiční řecké jídlo

Baklava_bistroDnes vám přinášíme recept na jeden z tradičních řeckých pokrmů - mousaku. Její příprava je pracná, ale výsledek stojí za to. Na cca 6 porcí budeme potřebovat:

 
5 středních lilků
4-5 brambor
2 červené cibule
1/2 kg mletého masa
3-4 zralá rajčata nebo 1 balení rajčat v plechovce
troška rajčatového protlaku pro intenzivnější chuť
kousek skořice
pepř
 
 
Bešamel:
6 lžic hladké mouky
1l plnotučného mléka
hrnek strouhaného sýra kefalotyri
3 žloutky
špetka muškátového oříšku
špetka soli
 
Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na zhruba 1cm silné plátky. Osolíme je a necháme asi 20 minut "vypotit". 
 
Na olivovém oleji mezitím zpěníme cibulku a po chvíli do ní přidáme mleté maso, které opékáme. Až se maso začne drolit, přilijeme sklenku červeného vína, necháme přejít varem a přidáme rajčata a trošku rajčatového protlaku. Dochutíme solí a pepřem, přidáme kousek skořice (kterou pak nezapomeneme před pečením odstranit). Necháme mírně vařit, než se nám odpaří voda a omáčka zhoustne. 
 
Brambory nakrájíme na plátky, přidáme trošku tymiánu, osolíme a osmažíme je na olivovém oleji.Teď se vrátíme k lilkům, osušíme je a postupně úplně stejným způsobem jako brambory osmažíme. Pokud se vám nechce stát u plotny tak dlouho, je možné jak brambory, tak lilky upéct v troubě na plechu s trochou olivového oleje. 
 
Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci rozehřejeme máslo, ideálně přepuštěné. My používáme naše řecké Ghí z ovčího a kozího mléka, má totiž úžasné aroma, se kterým bude mousaka ještě lahodnější. Jakmile se máslo rozehřeje, přidáme mouku a lehce ji opečeme. Poté přiléváme mléko a stále mícháme, bešamel se rád připaluje. Do hustého bešamelu přidáme žloutky a nastrouhaný sýr Kefalotyri z ovčího a kozího mléka. Strouhneme trošku muškátového oříšku. 
 
Pekáč nebo formu vymažeme máslem a naskládáme na ni osmažené či opečené brambory, další vrstvu tvoří lilky, na ty navrstvíme masovou směs a ještě jednu vrstvu lilků a vše překryjeme souvislou vrstvou bešamelu. Ten nahoru ještě lehce posypeme zbytkem strouhaného sýra Kefalotyri. Mousaku pečeme cca na 180-200 stupňů asi 40 minut, zkrátka dozlatova. 
 
Důležité je nechat mousaku před krájením vychladnout, aby se vám podařilo servírovat úhledné čtverečky. 
 
Kali orexi!
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení