Domácí mousaka - tradiční řecké jídlo

Baklava_bistroDnes vám přinášíme recept na jeden z tradičních řeckých pokrmů - mousaku. Její příprava je pracná, ale výsledek stojí za to. Na cca 6 porcí budeme potřebovat:

 
5 středních lilků
4-5 brambor
2 červené cibule
1/2 kg mletého masa
3-4 zralá rajčata nebo 1 balení rajčat v plechovce
troška rajčatového protlaku pro intenzivnější chuť
kousek skořice
pepř
 
 
Bešamel:
6 lžic hladké mouky
1l plnotučného mléka
hrnek strouhaného sýra kefalotyri
3 žloutky
špetka muškátového oříšku
špetka soli
 
Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na zhruba 1cm silné plátky. Osolíme je a necháme asi 20 minut "vypotit". 
 
Na olivovém oleji mezitím zpěníme cibulku a po chvíli do ní přidáme mleté maso, které opékáme. Až se maso začne drolit, přilijeme sklenku červeného vína, necháme přejít varem a přidáme rajčata a trošku rajčatového protlaku. Dochutíme solí a pepřem, přidáme kousek skořice (kterou pak nezapomeneme před pečením odstranit). Necháme mírně vařit, než se nám odpaří voda a omáčka zhoustne. 
 
Brambory nakrájíme na plátky, přidáme trošku tymiánu, osolíme a osmažíme je na olivovém oleji.Teď se vrátíme k lilkům, osušíme je a postupně úplně stejným způsobem jako brambory osmažíme. Pokud se vám nechce stát u plotny tak dlouho, je možné jak brambory, tak lilky upéct v troubě na plechu s trochou olivového oleje. 
 
Mezitím si připravíme bešamel. V hrnci rozehřejeme máslo, ideálně přepuštěné. My používáme naše řecké Ghí z ovčího a kozího mléka, má totiž úžasné aroma, se kterým bude mousaka ještě lahodnější. Jakmile se máslo rozehřeje, přidáme mouku a lehce ji opečeme. Poté přiléváme mléko a stále mícháme, bešamel se rád připaluje. Do hustého bešamelu přidáme žloutky a nastrouhaný sýr Kefalotyri z ovčího a kozího mléka. Strouhneme trošku muškátového oříšku. 
 
Pekáč nebo formu vymažeme máslem a naskládáme na ni osmažené či opečené brambory, další vrstvu tvoří lilky, na ty navrstvíme masovou směs a ještě jednu vrstvu lilků a vše překryjeme souvislou vrstvou bešamelu. Ten nahoru ještě lehce posypeme zbytkem strouhaného sýra Kefalotyri. Mousaku pečeme cca na 180-200 stupňů asi 40 minut, zkrátka dozlatova. 
 
Důležité je nechat mousaku před krájením vychladnout, aby se vám podařilo servírovat úhledné čtverečky. 
 
Kali orexi!