Nejznámějším a nejtradičnějším řeckým receptem je baklava. Sladký medový dezert s ořechy v listovém křupavém listovém těstě "filo" musel ochutnat snad každý, kdo kdy v Řecku byl. V našem obchodě máme baklav několik s různými příchutěmi. Ale zkusili jste si baklavu vyrobit sami? Tradiční je baklava s vlašskými ořechy. Příprava není úplně snadná, ale když to zvládnete, budete odměněni skvělým dezertem. Tak se do toho s námi pusťte! :-)
Ingredience:
1 balení filo těsta (máme skladem zmražené na prodejně)
400 gr nasekaných vlašských ořechů
1 máslo
1 lžička mleté skořice
250 ml vody
220 gr cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo prášku
půl hrnečku medu
Postup:
Těsto filo vyndejte z mrazáku a nechte chvíli povolit. Rozložte ho na stole a zakryjte utěrkou, aby nevyschlo. Na balkavu je nejlepší hlubší hranatý pekáč nebo zapékací forma.
Nasekejte vlašské ořechy (můžete samozřejmě podle chuti použít i jiné ořechy, pistácie, lístkové oříšky případně mix), přidejte k nim do mísy lžičku skořice a promíchejte. Rozpusťte celé máslo. Trochou másla vymažte formu. Podle velikosti dna formy ořešte rozmražené filo těsto, aby se vešlo na dno formy a neohýbalo se na boky. Na vymazanou formu položtě dvě vrstvy těsta a dostatečné namažte rozpuštěným máslem. Položtě další dvě vrstvy těsta a znovu namažte. Takto pokračujte, až budete mít 8 vstrev těsta.
Poté nasypte 1/3 nasekaných ořechů rovnoměrně na těsto. Položte dvě vrstvy těsta a znovu pomažte máslem. Takto pokračujte zase vrstvou ořechů, dvěma vrstvami těsta a máslem a třetí vrstvou ořechů. Na poslední vrstvu ořechů pak položte opět po dvou vrstvách těsta namazaného máslem celkem 6-8 vrstev.
Ostrým nožem namáčeným ve vodě nakrájete ve formě těsto na požadované porce čtvercového nebo trojúhleníkového tvaru. Nezapomeňte poslední vrstvu potřít máslem. Vložte do vyřáté trouby na 175 stupňů a pečte cca 35-45 minut, dokud nebude těsto pěkně do hněda a do křupava opečené.
Mezitím dejte vodu do hrnce a přiveďte k varu, přidejte cukr a vanilku a promíchejte. Poté přidejte med a nechte na mírném ohni cca 20 minut odvařit vodu.
Po upečení vyndejte baklavu a ihned naběračkou opatrně zalijte připravenou medovou zálivkou celý povrch baklavy. Nechejte vychladnout a podávejte samotnou baklavu ke kávě nebo s kopečkem zmrzliny.
Kalí órexi :-)