Fasolada - řecká fazolová polévka

Řekové, a Kréťané zvláště, konzumací luštěnin předčí nás středoevropany cca 15x a Američany dokonce 30x. Luštěniny jsou cenným zdrojem vlákniny i bílkovin a nesmí chybět na žádném řeckém stole. My si v těchto chladných zimních dnech často dopřáváme zdravou řeckou polévku ze středních fazolí. Není zahuštěná moukou, je tedy bezlepková, lehká a přitom nabitá vitamíny, které v zimě všichni tak potřebujeme.

 

Co budete potřebovat:

 

- řecké střední fazole 500g

- 3 mrkve

- 2 červené cibule

- 3 stonky řapíkatého celeru

- rajčata zbavená slupek a jadérek nebo teď v zimě klidně sterilovaná cca 500g

- extra panenský olivový olej 1dcl

- mořskou sůl

- pepř

- 1 feferonka dle chuti.

 

Fazole si namočíme večer předem a poté je vaříme zhruba 45 minut.

V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm pokrájenou cibulku, řapíkatý celer a mrkev nakrájenou na kolečka. Opékáme pár minut, aby zelenina změkla. Poté přidáme rajčata, nakrájenou feferonku (nemusí být) a předvařené fazole.

Krátce povaříme, aby se chutě prolnuly a servírujeme.

 

fasolada

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení