Mastelo - vynikající sýry z řeckého ostrova Chios

Mastelo doslova znamená „dřevěné vědro“ používané při dojení mléka a pochází od Benátčanů. Sýry Mastelo se začaly vyrábět na ostrově Chios již v roce 1994. Jedná se o sýry vysoké kvality vyráběné ručně pouze z přírodních ingrediencí.

MASTELO Z KRAVSKÉHO MLÉKA

_DSC6235lllMastelo z kravského mléka je univerzální lehce solený středně tvrdý sýr s mnoha možnostmi využití v kuchyni. Díky vysoké teplotě „tání“ je skvělý na grilování nebo smažení. Je výborný také jen tak s rajčátkem v sendviči. Mastelo z kozího mléka je velmi jemný kozí sýr s lehkou slanou chutí vyrobený 100% z plnotučného kozího mléka, má nízký obsah tuku a lze ho například nahradit místo mozzarely při přípravě pizzy nebo jako náplň do masových či rolád nebo při plnění zeleniny. Fantastický je jen tak nakrájený k olivám a čerstvému chlebu nebo na salát.

Mastelo z kravského mléka z Chiosu je opravdový král mezi grilovacími sýry. Díky příjemné robustní textuře a pikantní chuti a také díky tomu, že při grilování či pečení neztrácí tvar, si jej hned zamilujete. Má necelých 29% tuku, 46% vlhkosti a 1,6% soli. Vyzkoušejte jeden z našich receptů.

Grilovaný, smažený či pečený sýr Mastelo z kravského mléka.

Jednoduše lehce potřete olivovým olejem, můžete pokapat citrónem a nechte ogrilovat po dobtu 3-5 minut na každé straně do zlatava. Nebo jej nakrájejte na centimetrové plátky a opečte na nepřilnavé pánvi bez oleje, díky tomu se vytvoří lahodná zlatavá krusta na povrchu sýru a uvnitř zůstane měkký. Případně jej ještě můžete nakrájet na plátky, lehce pokapat olivovým olejem, přidat dle chuti bylinky a dát jej na 15 minut do trouby na cca 180 stupňů. Jakkoliv ho připravíte, bude lahodný!

Grilované mastelo s chutney je skvělé servírované se sladkou omáčkou – zkuste fíkové chutney nebo mandarinkovou či pomerančovou marmeládu, s kouskem opečené bagetky je to lahodná svačinka.

Plněné kalamáry Mastelem z kravského mléka

Důležité je pořádně rozpálit gril. Budete potřebovat větší kalamáry, olivový olej, citrón, mletý černý pepř, červené nebo zelené papriky a Mastelo. Kalamara plnena mastelemOdstraňte z kalamár chapadla a očistěte a osušte. Do mísy dejte olej s citrónovou šťávou a mletým pepřem a kalamáry chvíli namarinujte. Do každé kalamáry pak dejte dlouhý proužek nakrájeného Mastela z kravského mléka a pár kousků nakrájené papriky a uzavřete kalamáru párátkem. Připravené napněné kalamáry položte na gril uzavřeným otvorem nahoru, trochu je přidržte na roštu, aby se nekroutily. Grilujte je na všech stranách a po chvilkách potírejte marinádou. Můžete je také upéct v troubě na 220 stůpňů cca 15 minut. Hotové kalamáry nakrájejte na plátky a podávejte s kousky citrónu. Mňam!

Salát z cuket s grilovaným Mastelem

Mastelo s cuketouBudete potřebovat chilli papričky, čerstvou mátu, olivový olej, citrón, rajče, mladou cuketu a Mastelo z kravského mléka. Trochu nasekané máty promíchejte s trochou chilli, zakapejte šťávou z citrónu a olivovým olejem a přidejte na kolečka nakrájené cukety. Nechejte marinovat cca pul hodinky. Ugrilujte nebo na pánvi opečte plátky Mastela do zlatova. Položte plátky cukety na talíř, na něj pár tenkých plátku rajčete a na nej kousky ogrilovaného Mastela, zakapejte marinádou a posypte trochou nasekané máty. Vynikající s dobře vychlazeným bílým vínkem, samozřejmě řeckým :-)

 

 

 

 

 

 

Grilovane mastelo s paprikami

Mastelo s paprikami

Budete potřebovat dlouhou červenou sladkou papriku, jednu lžičku kaparů, olivový olej, citrón, česnek a Mastelo z kravského mléka. Ogrilujte vcelku červené papriky, až budou hodně opečené, tak z nich sloupněte slupku, nakrájejte na drobné proužky, promíchejte s olivový olejem a trochou citrónové šťávy a přidejte 2 nebo podle chutí rozdrcené stroužky česneku a nechte vychladnout. Poté ogrilujte plátky Mastela do zlatova. Na talíř nandejte trochugrilovaných paprik, na ně položte grilované Mastelo a přidejte lžíci paprik i na sýr. Dozdobte kouskem citrónu a podávejte s křupavým chlebem.

 

MASTELO Z KOZÍHO MLÉKA

_VAL4652Mastelo z kozího mléka je nízkotučné a má velmi jemnou chuť. V horách na Chiosu se kozy pasou na travnatých pastvinách, kde rostou různé druhy divokých bylin a to je unikátní prostředí, které zanechává v kozím mléku jedinečnou chuť. Nejlepší je kozí Mastelo za studena, stačí rajčátko, okurka, trochu oregana a kapka olivového oleje, to vše v dobré bagetě nebo sendviči a máte fantastickou svačinu. Kozí Mastelo má 28% tuku, 43% vlhkosti a 1,6% soli. Zkuste náš recept na skvělý salát.

 

Salát s humusem a kozím Mastelo

Budete potřebovat cherry rajčátka, červenou cibuli, avokádo, ředkvičky, olivový olej, citrón, konzervované fazole, sušené oregano, humus, řecký jogurt. Nakrájejte na kousky cherry rajčátka, cibuli, ředkvičky a avokádo, přidejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje a trochu citrónové šťávy a trochu fazolí. Promíchejte dvě lžíce humusu a jogurtu s trochou vody a vytvořte dresink. Kousky kozího Mastela promíchejte se salátem, pokapejte dresinkem z humusu a servírujte s křupavým chlebem nebo pitou.Recept_kozi_mastelo_salat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení