Mastelo - vynikající sýry z řeckého ostrova Chios

Mastelo doslova znamená „dřevěné vědro“ používané při dojení mléka a pochází od Benátčanů. Sýry Mastelo se začaly vyrábět na ostrově Chios již v roce 1994. Jedná se o sýry vysoké kvality vyráběné ručně pouze z přírodních ingrediencí.

MASTELO Z KRAVSKÉHO MLÉKA

_DSC6235lllMastelo z kravského mléka je univerzální lehce solený středně tvrdý sýr s mnoha možnostmi využití v kuchyni. Díky vysoké teplotě „tání“ je skvělý na grilování nebo smažení. Je výborný také jen tak s rajčátkem v sendviči. Mastelo z kozího mléka je velmi jemný kozí sýr s lehkou slanou chutí vyrobený 100% z plnotučného kozího mléka, má nízký obsah tuku a lze ho například nahradit místo mozzarely při přípravě pizzy nebo jako náplň do masových či rolád nebo při plnění zeleniny. Fantastický je jen tak nakrájený k olivám a čerstvému chlebu nebo na salát.

Mastelo z kravského mléka z Chiosu je opravdový král mezi grilovacími sýry. Díky příjemné robustní textuře a pikantní chuti a také díky tomu, že při grilování či pečení neztrácí tvar, si jej hned zamilujete. Má necelých 29% tuku, 46% vlhkosti a 1,6% soli. Vyzkoušejte jeden z našich receptů.

Grilovaný, smažený či pečený sýr Mastelo z kravského mléka.

Jednoduše lehce potřete olivovým olejem, můžete pokapat citrónem a nechte ogrilovat po dobtu 3-5 minut na každé straně do zlatava. Nebo jej nakrájejte na centimetrové plátky a opečte na nepřilnavé pánvi bez oleje, díky tomu se vytvoří lahodná zlatavá krusta na povrchu sýru a uvnitř zůstane měkký. Případně jej ještě můžete nakrájet na plátky, lehce pokapat olivovým olejem, přidat dle chuti bylinky a dát jej na 15 minut do trouby na cca 180 stupňů. Jakkoliv ho připravíte, bude lahodný!

Grilované mastelo s chutney je skvělé servírované se sladkou omáčkou – zkuste fíkové chutney nebo mandarinkovou či pomerančovou marmeládu, s kouskem opečené bagetky je to lahodná svačinka.

Plněné kalamáry Mastelem z kravského mléka

Důležité je pořádně rozpálit gril. Budete potřebovat větší kalamáry, olivový olej, citrón, mletý černý pepř, červené nebo zelené papriky a Mastelo. Kalamara plnena mastelemOdstraňte z kalamár chapadla a očistěte a osušte. Do mísy dejte olej s citrónovou šťávou a mletým pepřem a kalamáry chvíli namarinujte. Do každé kalamáry pak dejte dlouhý proužek nakrájeného Mastela z kravského mléka a pár kousků nakrájené papriky a uzavřete kalamáru párátkem. Připravené napněné kalamáry položte na gril uzavřeným otvorem nahoru, trochu je přidržte na roštu, aby se nekroutily. Grilujte je na všech stranách a po chvilkách potírejte marinádou. Můžete je také upéct v troubě na 220 stůpňů cca 15 minut. Hotové kalamáry nakrájejte na plátky a podávejte s kousky citrónu. Mňam!

Salát z cuket s grilovaným Mastelem

Mastelo s cuketouBudete potřebovat chilli papričky, čerstvou mátu, olivový olej, citrón, rajče, mladou cuketu a Mastelo z kravského mléka. Trochu nasekané máty promíchejte s trochou chilli, zakapejte šťávou z citrónu a olivovým olejem a přidejte na kolečka nakrájené cukety. Nechejte marinovat cca pul hodinky. Ugrilujte nebo na pánvi opečte plátky Mastela do zlatova. Položte plátky cukety na talíř, na něj pár tenkých plátku rajčete a na nej kousky ogrilovaného Mastela, zakapejte marinádou a posypte trochou nasekané máty. Vynikající s dobře vychlazeným bílým vínkem, samozřejmě řeckým :-)

 

 

 

 

 

 

Grilovane mastelo s paprikami

Mastelo s paprikami

Budete potřebovat dlouhou červenou sladkou papriku, jednu lžičku kaparů, olivový olej, citrón, česnek a Mastelo z kravského mléka. Ogrilujte vcelku červené papriky, až budou hodně opečené, tak z nich sloupněte slupku, nakrájejte na drobné proužky, promíchejte s olivový olejem a trochou citrónové šťávy a přidejte 2 nebo podle chutí rozdrcené stroužky česneku a nechte vychladnout. Poté ogrilujte plátky Mastela do zlatova. Na talíř nandejte trochugrilovaných paprik, na ně položte grilované Mastelo a přidejte lžíci paprik i na sýr. Dozdobte kouskem citrónu a podávejte s křupavým chlebem.

 

MASTELO Z KOZÍHO MLÉKA

_VAL4652Mastelo z kozího mléka je nízkotučné a má velmi jemnou chuť. V horách na Chiosu se kozy pasou na travnatých pastvinách, kde rostou různé druhy divokých bylin a to je unikátní prostředí, které zanechává v kozím mléku jedinečnou chuť. Nejlepší je kozí Mastelo za studena, stačí rajčátko, okurka, trochu oregana a kapka olivového oleje, to vše v dobré bagetě nebo sendviči a máte fantastickou svačinu. Kozí Mastelo má 28% tuku, 43% vlhkosti a 1,6% soli. Zkuste náš recept na skvělý salát.

 

Salát s humusem a kozím Mastelo

Budete potřebovat cherry rajčátka, červenou cibuli, avokádo, ředkvičky, olivový olej, citrón, konzervované fazole, sušené oregano, humus, řecký jogurt. Nakrájejte na kousky cherry rajčátka, cibuli, ředkvičky a avokádo, přidejte 2 lžíce extra panenského olivového oleje a trochu citrónové šťávy a trochu fazolí. Promíchejte dvě lžíce humusu a jogurtu s trochou vody a vytvořte dresink. Kousky kozího Mastela promíchejte se salátem, pokapejte dresinkem z humusu a servírujte s křupavým chlebem nebo pitou.Recept_kozi_mastelo_salat