Giouvetsi

Giouvetsi bylo to první pořádné řecké jídlo, které na Krétě snědl náš tehdy jeden a půl letý syn Samík. A má jej rád dodnes. Giouvetsi se tradičně připravovalo v nádobě z terakoty v peci vytápěné dřevem. Rodiny, které takovou pec neměly, zanesly pokrm na upečení k místnímu pekaři. Dodnes se v řeckých tavernách setkáte s těmito tradičními pecemi a jídlo z nich chutná úžasně. My pec nemáme :-) a místo jedné velké nádoby používáme několik menších, takže vám na stole přistane vaše porce přímo v zapékací misce. Do giouvetsi patří jehněčí nebo telecí maso, ale existují i varianty s hovězím, králičím či kuřecím. Další zásadní ingrediencí je Krithiraki, těstovinová rýže, čili vlastně řecká obdoba italského orza.

Na cca 6 porcí potřebujete:

750gr jehněčího, telecího, popř. hovězího masa

olivový olej

1 cibule

2 stroužky česneku

400gr těstovinové rýže krithiraki, můžete vyzkoušet naši barevnou

několik velkých masitých rajčat zbavených slupek a semínek, nebo si to zjednodušte plechovou rajčat sterilovaných

1 polévková lžíce rajského protlaku

sůl a pepř

sýr Kefalotyri

1 červená paprika

 

Jak na to? 

  • maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Maso dusíme do měkka, v klasickém hrnci určitě 60-90 min dle kvality masa, v papiňáku postačí 30 minut.
  • v jiném hrnci na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku
  • jakmile zesklovatí, přidáme těstoviny, červenou papriku nakrájenou na kostičky a česnek. Směs opékáme cca 3-5 min. Já mám takový zlepšovák, protože mi v pokrmu vadí papriková slupka, nejdříve papriku ogriluji, odstraním slupku a semínka a pak teprve krájím na kostičky a přidávám do hrnce.
  • do směsi přidáme v tuto chvíli vývar z masa, které jsme předtím uvařili a rajčata. Vývaru dáme „přiměřeně“, aby se nám těstovinky posléze krásně uvařily a nasály vodou.
  • nakonec přidáme uvařené maso, dosolíme a opepříme, promícháme a rozdělíme do zapékacích misek. Ideální porce obsahuje cca 150gr masa.
  • giouvetsi trochu posypeme strouhaným sýrem Kefalotyri a dáme péct na 200 stupňů na cca 25-30 minut. Před podáváním lehce posypte čerstvým sýrem.

 

Kalí orexi! :-)

 

Giouvetsi

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné