Giouvetsi

Giouvetsi bylo to první pořádné řecké jídlo, které na Krétě snědl náš tehdy jeden a půl letý syn Samík. A má jej rád dodnes. Giouvetsi se tradičně připravovalo v nádobě z terakoty v peci vytápěné dřevem. Rodiny, které takovou pec neměly, zanesly pokrm na upečení k místnímu pekaři. Dodnes se v řeckých tavernách setkáte s těmito tradičními pecemi a jídlo z nich chutná úžasně. My pec nemáme :-) a místo jedné velké nádoby používáme několik menších, takže vám na stole přistane vaše porce přímo v zapékací misce. Do giouvetsi patří jehněčí nebo telecí maso, ale existují i varianty s hovězím, králičím či kuřecím. Další zásadní ingrediencí je Krithiraki, těstovinová rýže, čili vlastně řecká obdoba italského orza.

Na cca 6 porcí potřebujete:

750gr jehněčího, telecího, popř. hovězího masa

olivový olej

1 cibule

2 stroužky česneku

400gr těstovinové rýže krithiraki, můžete vyzkoušet naši barevnou

několik velkých masitých rajčat zbavených slupek a semínek, nebo si to zjednodušte plechovou rajčat sterilovaných

1 polévková lžíce rajského protlaku

sůl a pepř

sýr Kefalotyri

1 červená paprika

 

Jak na to? 

  • maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a zalijeme vodou. Maso dusíme do měkka, v klasickém hrnci určitě 60-90 min dle kvality masa, v papiňáku postačí 30 minut.
  • v jiném hrnci na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku
  • jakmile zesklovatí, přidáme těstoviny, červenou papriku nakrájenou na kostičky a česnek. Směs opékáme cca 3-5 min. Já mám takový zlepšovák, protože mi v pokrmu vadí papriková slupka, nejdříve papriku ogriluji, odstraním slupku a semínka a pak teprve krájím na kostičky a přidávám do hrnce.
  • do směsi přidáme v tuto chvíli vývar z masa, které jsme předtím uvařili a rajčata. Vývaru dáme „přiměřeně“, aby se nám těstovinky posléze krásně uvařily a nasály vodou.
  • nakonec přidáme uvařené maso, dosolíme a opepříme, promícháme a rozdělíme do zapékacích misek. Ideální porce obsahuje cca 150gr masa.
  • giouvetsi trochu posypeme strouhaným sýrem Kefalotyri a dáme péct na 200 stupňů na cca 25-30 minut. Před podáváním lehce posypte čerstvým sýrem.

 

Kalí orexi! :-)

 

Giouvetsi

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení