Olivový olej

Extra panenský olivový olej

V polovině 20. století přišli američtí dietologové na Krétu, aby prozkoumali fenomén dlouhého života místních obyvatel. Nemohli uvěřit vlastním očím: „Bože, kolik olivového oleje konzumují!“ řekl tehdy doktor a výživový expert Anccel Keys, když viděl zeleninový salát doslova plavat v olivovém oleji.

 

Dnes víme, že olivový olej je největším tajemstvím krétské stravy a dlouhověkosti Kréťanů. Lékařské výzkumy potvrdily, že olivový olej nejen chrání srdce, ale také pomáhá správné funkci vnitřních orgánů, při migrénách a bolestech. Navíc je ideální při dietách a pro nemocné cukrovkou. Kréťané nikdy nepoužívali jiné rostlinné oleje. Ty jsou pro ně neznámé dokonce i při výrobě sladkostí. Kvalita olivového oleje je dnes známá po celém světě, protože olivový olej není průmyslovým výrobkem, ale přírodním produktem, který je vyráběn výhradně jen z oliv, bez chemických složek. Nejkvalitnější olivový olej pochází z oblasti Kolymbari na západě Kréty a Sitia na východě Kréty.

Podle kyselosti se dělí na 3 skupiny: (směrnice Evropské rady)

  1. extra panenský olivový olej – kyselost 0,1 – 0,8%
  2. panenský olivový olej – do 1,5% kyselosti
  3. zjemněný olivový olej – do 2% kyselosti

Olivový olej je bez soli a cholesterolu. Obsahuje velké množství vitamínu E (důležitý antioxidant, zpomaluje stárnutí) a vitamíny A, D, K. Vitamíny A+E mají navíc ochranné účinky na pokožku a napomáhají chránit pleť před vlivy UVA a UVB záření. Působí příznivě při vysokém krevním tlaku. Olej obsahuje také nenasycené mastné kyseliny, které mají příznivé účinky na lidský organismus, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, upravují krevní tlak a brání rozvoji srdečních chorob. Polyfenoly – antioxidanty obsažené v olivovém oleji chrání organismus před vznikem rakoviny, posilují imunitní systém, podporují trávení a zpomalují stárnutí.

V naší nabídce naleznete výhradně oleje extra panenské s kyselostí 0,1 - 0,8%.

Všechny jsou certifikované pro studenou i teplou kuchyni. Neobsahují totiž vodu a mají vysoký bod zakouření. Takový olej si můžete dát na salát, usmažit na něm hranolky, a nebo jej přidat do bábovky, jako to dělají Řekové.

Pro ty, kteří olivový olej zařadili do svého každodenního jídelníčku, doporučujeme větší 3L nebo 5L balení se skvělým poměrem ceny a kvality.