Kolokithokeftedes

Krkolomný název jídla v sobě skrývá oblíbený řecký předkrm. Znáte to – je konec léta a od maminky z Moravy dostanete cukety. Vlastně se to cuketami v tomto období jen hemží a neznám nikoho, kdo by nepekl všechny ty cuketové buchty, nesmažil cuketové bramboráky a nedělal cuketové zelí… a přes to všechno nám ty cukety pořád jaksi přebývají. Co si tak udělat kolokithokeftedes – cuketové karbanátky na řecký způsob? Řecké kolokithokeftedes jsou zvenku křupavé a uvnitř mají vláčnou texturu díky úžasné chuti sýra feta a co teprve ta chuť čerstvé máty a petrželky! Existuje řada receptů na tento pokrm, nám chutná nejvíce následující varianta:

  • 1kg nastrouhané cukety
  • 1 červená cibule, strouhaná
  • 2 jarní cibulky, jemně nasekané
  • 2 lžíce čerstvé, jemně nasekané máty
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 2 vejce
  • 1 ½ hrníčku feta, jemně nastrouhaného
  • mořská sůl a pepř
  • 2 hrníčky strouhanky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Extra panenský olivový olej na smažení
  • řecký jogurt s 10% tuku nebo tzatziki
  1. Nastrouhejte cukety a lehce je posolte, nechejte odstát. Cukety pustí šťávu, kterou je třeba „vyždímat“.
  2. Do velké mísy dejte všechny ingredience a rukama dobře promíchejte. Strouhanku přidávejte dle potřeby, aby se vám podařilo vytvarovat malé placičky.
  3. Placičky smažíme na rozehřátém olivovém oleji z každé strany 2-3 minuty tak, aby měly hezkou zlatavou barvu. Po usmažení je na chvíli dejte okapat na papír, abyste je zbavili přebytečného tuku.
  4. Dietnější varianta (kterou však v Řecku neuvidíte) je placičky péct v troubě na 180stupňů po dobu 25 minut. My volíme tradiční smaženou variantu :-)
  5. Nejlépe chutnají teplé se studeným řeckým jogurtem nebo tzatziki.

 Kali orexi!

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení