Kritamo pro fajnšmerky

Už jste někdy jedli KRITAMO neboli motar přímořský? Možná jste ho někdy ochutnali v Řecku jako součást salátu a vlastně ani netušili, co jíte.   

Kritamos motar primorskyKritamo je sukulent, který roste na mořském pobřeží a přímořských útesech v Řecku. Po dlouhá staletí je ručně sbírán ve volné přírodě. Pokud byste se někde dostali k čerstvému kritamu, po pečlivém umytí jej můžete konzumovat i syrový, a nebo jej můžete upravit tepelně. Syrový se hodí nejlépe do salátu. Mladé stonky lze nakládat. Nejlépe chutnají naložené do nálevu z vinného octa, soli a pár kuliček pepře. Takto naložený kritamo vám dlouho vydrží a můžete jej použít do salátů, kde zaujme svou chutí podobně jako kapary. Ladí s rajčaty, dakos suchary, ale i s luštěninami či rybami nebo do sandwichů. Výborný je také jako předkrm s raki nebo ouzem.

Léčebné vlastnosti kritamu jsou známy již od dob Hypokrata, Dioscorida a Plinia. Kritamos je vydatným zdrojem železa, vitamínu C, E, K a minerálů a má i zajímavý obsah jódu a omega 3 kyselin. Díky svému složení zlepšuje trávení, pomáhá při redukci hmotnosti a je od pradávna doporučován při ledvinových obtížích, jelikož pročišťuje a odvodňuje. Čistí krev a játra.

V první řadě však budete vypadat jako opravdový znalec Řecka, když vašim přátelům připravíte takovou delikatesu :-)