Retsina - víno s 3500 let starou historií

Retsina je typ vína, které se v Řecku vyrábí již 3500 let a stejně jako mnoho dalších věcí, které dnes užíváme, bylo objeveno náhodou. Ve starověkém Řecku, když bylo víno skladováno a přenášeno v hliněných amforách, byla použita pryskyřice k utěsnění nádob na víno a ochraňování vína před oxidací. Pryskyřice současně dala vínu jedinečnou vůni a chuť. Toto je víceméně způsob, jak vzniklo víno, které je všeobecně známé již od antiky - Retsina.

Ačkoli byla retsina rozšířena ve starověku, v průběhu let její výroba značně klesla a geograficky se omezovala jen na střední Řecko, ze kterého pochází. V padesátých letech 20. století se začala technologie zušlechťování vína opět rozšiřovat do jiných regionů, jako je například Makedonie a ostrovy v Egejském moři. V šedesátých letech se pak Retsina rozšířila díky rozvíjejícímu se cestovního ruchu v Řecku a také se z ní stal řecký národní nápoj. Bohužel až do devadesátých let nízká kvalita vína brzdila rozvoj Retsiny, pak se někteří výrobci vína dostali do popředí a měli vizi, jak zlepšit kvalitu retsiny a obnovit její image v Řecku i v zahraničí.

Retsina je typ vína, které je podle řecké a evropské legislativy chráněno jako "označení podle tradice". Tato klasifikace je určena pro vína vyráběná tradičními metodami konkrétního regionu nebo země. Název Retsina se používá výhradně pro řecké suché víno, bílé nebo růžové, vyráběné tradičním způsobem přidáním borovicové pryskyřice k moštu. Ve skutečnosti zákon definuje hranice, ve kterých musí být uchováváno množství pryskyřice, způsob, jakým se přidává k moštu, stejně jako typ pryskyřice, který musí pocházet výhradně z borovice Pinus Halepensis, neboli Borovice halepská.

Vinařství Kechris z řecké Soluně vyrábí retsinu již po 4 generace. V posledních letech si jejich retsina našla své místo mezi nejlepšími víny řeckých a mezinárodních vinařství. To dokazuje neustále rostoucí preference milovníků retsiny Kechris v Řecku i v zahraničí, stejně jako více jak 70 ocenění retsin Kechribari a Tear of the Pine na všech významných mezinárodních vinařských soutěžích. Jen v roce 2017 získala špičková retsina Tear of the Pine 4 zlaté medaile včetně zlaté medaile na prestižní soutěži Decanter World Wine Awards a retsina Kechribari získala v témže roce stříbrnou medaili ve Francii na soutěži Vinalies Internationales po předchozích dvou stříbrných a jedné zlaté medaili v přechozích čtyřech letech.

Vinařství Kechris je jediné vinařství, které vyrábí tři různé druhy retsin: Kechribari z odrůdy Roditis, Dakry tou Pevkou (Tear of the Pine) z odrůdy Assyrtiko a růžovou retsinu Rosa z odrůdy Xinomavro.

Odhoďte předsudky o retsině a ochutnejte tu pravou z vinařství Kechris. Budete překvapeni!