Burger z červené řepy se sýrem Mastelo

Masteloburger: Burger z červené řepy s řeckým sýrem Mastelo z Chiosu

Burger z červené řepy se sýrem MasteloMáte rádi burger a rádi zkoušíte různé varianty bez masa? Máme pro vás opravdovou exotiku! Vyzkoušejte burger s červenou řepou a sýrem **Mastelo** z ostrova Chios. Možná vám to bude připadat složité, ale určitě to zvládnete a výsledek je super.

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

1) Na burger z červené řepy

200g syrové červené řepy, nastrouhané
1 velká cibule, nakrájená
2 malé stroužky česneku, nakrájené
½ lžičky kmínu
1 lžíce olivového oleje
1 vejce
150g kozího sýra Mastelo, nastrouhaného
75g ovesných vloček
50g mouky
sůl (doporučujeme Květ mořské soli)
čerstvě mletý pepř

2) Na vytvoření burgeru

350g kravského sýra Mastelo
4 burgerové housky
nakládané cibulky
zelený salát

3) Na zálivku

2 lžíce olivového oleje
2 lžíce pomerančové šťávy
½ lžičky hořčice
sůl
čerstvě mletý černý pepř

4) Na jogurtový dip

200g přecezeného jogurtu (doporučujeme Mystakelli)
½ stroužku česneku podle chuti 
2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
sůl
čerstvě mletý černý pepř

Burger z červené řepy se sýrem Mastelo - pečeníA jak na to?

1) Upečte burger z červené řepy

Řepu očistěte a nastrouhejte. Cibuli a česnek najemno nakrájejte. Pro pevnější směs přidejte zeleninu do mixéru nebo ji co nejjemněji nasekejte ostrým nožem. Nastrouhejte kozí sýr Mastelo pomocí struhadla.

Do velké mísy přidejte všechny ingredience na burger z červené řepy a vytvarujte ho. Pokud se vám směs zdá příliš tekutá, můžete přidat 1 lžíci ovesných vloček nebo 1/2 lžíce mouky. Vytvarujte 4 velké burgery nebo 6 menších a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Po prvních 15 minutách je otočte.

2) Příprava dresinku a dipu

Do malé sklenice s víčkem přidejte všechny ingredience na dresink. Zavřete víčko a promíchejte. Dresinkem dochuťte salát a dejte stranou.

Do mísy přidejte jogurt a poté nasekaný česnek a bazalku. Promíchejte a osolte a opepřete. Dejte stranou.

Burger napůl snědený z červené řepy se sýrem MasteloKompletace burgeru :-)

Kravské Mastelo nakrájejte na střední plátky. Balení o hmotnosti přibližně 350g nám dá 4 plátky. Pánev rozpalte na střední až vysoký stupeň, potřené plátky Mastela trochou olivového oleje a dejte je do pánve. Opečte velmi rychle, jakmile bude vidět měknutí sýra, otočte ho a opečte z druhé strany. Na spodní polovinu burgerové housky dejte trochu zeleného salátu, jogurtový dip a poté nakládanou cibulku. Přidejte burger z červené řepy a na něj plátek kravského sýra Mastelo. Přikryjte horní polovinou housky a máte hotovo!

 

Kalí oréxi, dobrou chuť. :-)